Tuesday, November 11, 2008

whats next ?

heyya... la la la la..
im back on action, seriously.. haha.. must be thinking all these while me pegi mana?.. buat kerja like normal, but this time back on action yang agak full time. after delima, i did few jobs but most of it, meonly as supporting or tak pun, guest artist.. macam utk kekasihku seru, i did for episod 10, then for renjis2, guest artist utk ep 2, and for NSK,supporting for the heroin.. and ya.. i did hosting for season 1 program jom ronda bersama proton.. kenapa tak sambung season 2?.. hmm.. tak nak campur adukkan lah.. scehdule shooting yang agak tidak menentu, agak boleh menyusahkan byk pihak.. and plus, i still have to run my company. fuuhh.. ! workloads haa.. how nice.
so now, latest, im doing rona roni makaroni.. last minute notice from the production, Radius One. why nak buat altho last minute?.. because of the director.. its Ezad bengong!!.. yang direct sindarella, emil emilda, seputeh qaseh ramadhan and so on... and plus, line up yang power.. ada sh amani, bront palare, and wan sharmilla... hmm tough one this time.. much tougher than what i have done before..
hell, its a another experience.. learning a lot much more things than before. how much?.. ntah lar.. no words can describe it but its just too much.. will try to put up some pictures then.. ni baru start, so tak sempat nak amik any pix lol..
how about my anggun.. owh.. she getting more adorabl day by day.. she started to walk.. crawling?. dah habis satu rumah dia tawafkan. sometime, dia hilang je tetiba,. rupa2nya... dah sampai kat dapur.. shes turning into 1 year this coming 20th november.. im rushing everything for her bday included beli rumah and Alhamdullilah, Allah blesses me more with my loan. dah lepas.. its all for her and her adik beradik.. eh knp? dah nak ada adik ke?.. ehh tak.. belum lagi. belum puas manjakan Anggun lagi. yang la ni pun, mcm tak puas lagi dgn dia. actually, i can never get enaf of her.shes my world..will upload her pix jugak nnt k..sekrg tgh kabut dewa2.
so will write ltr aite..
with bless from Allah, life is just soo great.
weihuuu..
dira.abuzahar

Tuesday, October 21, 2008

hello..?

hei... haha.. lama dah tak dengar cerita. been bz jugak lately ni. dgn anak yang semakin membesar dan dah pandai demand, ive to leave office early,rushing back from my locations, running late for every appointment. arrgh.. stress!!.. but im doing good and fine and great..
whats latest about me?. nothing much, and ya, still doing fine in this production line. now still shooting for this drama, under NSK, title 2 x aku mencintaimu. this time around, im just the supporting je. tak larat nak lead ( ada ke diorg offer?.. hahaha). but anyway, im fine with it for at least, i have more time to lepak with my Anggun. owh ya, shes grown up.shes a girl now, no more baby.. getting prettier and smarter every day. damn lah, im using my desktop ni, so all my pictures still dalam my laptop. will upload later k.
so since not much on shooting, other than this drama, and one a week shoot for Jom Ronda bersama Proton, im writing a story.. xtahu lah jadi ke tak my impian utk menjadikan my writing ni pegi ke layar perak or kaca tv, but who cares.. tulis je lah.. and at the same time, im gona do AD.. hahaha.. behind the camera lagi syok lah... ! nnt dah ada story will tell you k.
hmm.. still bz with my events company.. aarghh. so many things with soo litle time.
ehh, gota run for an appointment..
write later...
daa!

Thursday, June 12, 2008

opening montage for Delima

video

watch this out ppl, its gona be on Astro Prima this August 2008!!! wuhuhuuuu!!!

hell its fun lar shooting!!!

wallah...!!
at last, i got time to update my blog.. wuhuu..! .. n ya, im still kinda bz with shooting. n ya, it is still for the same drama.iallah we'll finish it by july. owh ya, we got the TX date, if takde aral, it'll be out in astro prima on the 1st of august.. time?. Allah, tak tanya plak saya..
but anyway, the shooting days went on like usual. presure, tension, hard work etc still on my head. getting up early in the morning, and be back home as late as it can be. thats how it is, a lifestyle in production. tu lah, mak apak hantar pi belajar tinggi suruh kerja gomen, nak jugak buat kerja tak berfaedah ni... hahahah.. hei, ada yang best lar, u got to travel and see lots more other things than ppl who work in the office tau...
mcm yang this one time the location kat area hulu langat, apa namanya.. yang i tahu ada mcm kawasan boleh lepak mcm alal2 chalet camtu.. thats jobot in my right and riz, (my abang in this) on my left.. we got to go and see places that weve never been and speak to the ppl that we never expect we would speak to.. syok what..kalau kerja opis, we would only talk and see and seat on the same place, same ppl and same situation, everyday.. BORING!!!

n ya seeing a lot more different things mcm ni, this thing call steadicam.. hmm, selama yang diketahui oleh diri ini yang tak lar berapa lama dlm industri ini, we only use normal camera yang dipacak dan di set lightnya, tapi for this one secen, when Delima dah celik, on the day that Delima mula2 first time nak nampak.. they used this camera call setadicam. ive never seen it before. cool siot.. biasanya kene jalan 1 scene at a time, tapi with this, we can jalan terus 5 6 scenes at one time. perghh.. kalau dari mula diorang pakai steadicam ni, mesti dah nak siap dah kan.. hahahaha.. tapi nak sewa mahal dowh.. satu hari tu beribu jugak lar yang saya dengar...

only during shooting that u would have chance to do something that uve never done, such as crying like hell.. wuhu.. .. in this Delima, there were few times i had to cry.. but the most major time was when i find out that i am actually anak pada Zakiah.. and only i find out that me and Harris (Ezany) is not adik beradik.. hmm.. it was thrilled to make this scene cz it was a long and most emotional scene in this throut the drama..

hmm.. banyak lagi sebenarnya yang best pasal production, but of course, banyak jugak yang tak bestnya mcm yang paling penting, my timing and schedule is being devoted to the Production MAnager to handle it. so kalau nak kuar ke nak plan anything with family, i kene mintak permission dengan diorang dulu whether i can or i cant.. but its fun at the end of everyday after shoot.. :)

Thursday, June 5, 2008

apa lagi Pak Lah??!!

its not a question anymore.. sume orang dah tahu yang harga minyak mmg dah naik. cuma it was being enforced so sudden, sume orang agak terkejut beruk lar kan. so whats next?.. confirm sume harga barang akan naik tahap dewa2.. so we all have to be prepared.
most of the people kalau ditanya, what do they think about this.. hmm jawapan utk kuar tv bila ditanya oleh wartawan adalah..
1. ' rakyat kene kurang keluar lah... '
2. ' kita sume mungkin kene mula bawa basikal atau naik public transport like buss, LRT etc lah..'
3. bila guna basikal, kita juga dapat kurangkan air polution...'
4. mungkin kita boleh guna pakai balik kempen kongsi kereta yang dulu kerajaan pernah war warkan..'
............ dan ini ada lagi sebenarnya, cuma dalam hatiku hanya tertawa menyaksikan diorang yang desperate sangat nak kuar tv, bg jawapan..
i bet, ramai yang sebenarnya dalam hati menyumpah kerajaan tahap langit kesembilan, tapi diorang tahu lar kan, takkan orang tv nak kuarkan kata kata rakyat mcm tu kat tv stesen diorang... hahahaha... kelakar lar..
of course we cant do anything much to avoid the situation.no matter what, at the end of the day, kita sbg rakyat terpaksalah akur dan ikut keputusan kerajaan. nak kata BN or Pak Lah, tak guna, tak pandai memerintah lah, tak fikir rakyat lah, bodoh lar, tahyul mahyul sume tu... habis nak sokong sape?.. PAS?.. PKR?.. well, do u realy think that they can solve this?.. kalau isu air kat Selangor pun belum dapat direalisasikan, apa lagi isu minyak yang melibatkan pelbagai aspek mcm industri perkapalan, kilang dan sbgnyakan. i know u guys mite think that aku ni pro Govt.. frankly, nak kata Pro sangat tu, tidaklah sangat bila keadaan dah jadi mcm ni.. tapi nuthing much we can say. cakap pom pang pom pang sana sini, tapi kalau kita sedar, level kita bersuara tu hanya setakat level kedai kopi, or at most pun, paling tinggi kat Starbuck atau Dome cafe je, nak buat apa kita buang masa fikirkan benda yang tak sepatutnya kita fikirkan..
i agree if u ppl say that Pak Lah knows nuthing at all about his own government. hell, does he knows anything about governing a State?.. i dont think so. tapi what can we do?. even Tun Dr Mahathir sendiri dah admit that he made a mistake by taking him as his pengganti.. ermmm...?
i think, dari kita berbual berdebat pasal benda yang mmg tak sudah ni di tempat yang tak sepatutnya, kalau kita rasa diri kita bagus, baik join je politik, get urself being elected or appointed and be in the government, so that we can get all sorts of privilages and then we dont have to think about all these mess cz sume benda dari hujung rambut ke hujung kaki dah di tanggung oleh kerajaan sendiri.. wahahaha...
or at most, sell of all ur properties here, pack ur belongings, and leave the country. kita gi New Zealnd nak?.. sane senang dapat PR, sebb kerakyatan lembu dan kambingnya lebih byk dari kerakyatan orang.. dok sane, jadi pengusaha lembu dan kambing, pastu jual balik kat orang Malaysia...
dah lar, im just being lorat to say about this when i saw other ppl's blog also talking about the same topic.. kira ' naaakkk jugaaakkk' nye case lar ni..
ehh, tapi what do guys think heh?.. jom migrate?.. lol..!

Tuesday, June 3, 2008

hmmm.. acting?..

wallah.. i know i know, some of mite think that im a bit too obsess on my Anggun. hahaha.. of course, who doesnt rite. tell me im correct if u have ur own kids nanti.. hahahah. anyway, ok then, about me rite now, after i got my Anggun, i thot i would only concentrate with my business, or probably would only do my hosting, if im too addicted to be on camera.and sooo i dont do anything to push myself to be on tv. but Allah SWT had done His work, to make sure my working fate is in production line jugak. so what He did, He opened one of the PM's heart, to call me and offer me to act in his drama.. i thot ok lah, why not, just give a shot lar kan. and i thot it was just a supporting act. tub - tub, i have to lead the drama.. perrrrhhh.. mampos!..
then i think, ok lar. lepas gian kan. why not. ingat sekali ni jelah.. aleh aleh, ada lagi, ada lagi dan ada lagi.. fuuhhh..! hell im sooo tired. now basically, my life is all about being on camera other my Anggun.. hihih.. here are some of the pictures during my currently rolling drama, entitled, DELIMA. im the DELIMA.. means what?.. i lead lar the drama. before this i had done this Cinta TAnpa Suara, sparring with Fezrul Khan, but sorry, no pix available as i didnt bring my camera at all thruout the whole process of shooting. mengong kan.. so for this one, my sparring is Ezany.

i tried to snap as many pix as i could lar kan.. kalau Cinta Tanpa Suara, my mother was kak Seha, for this one, Kak Chik, or her name is Fadillah Mansor is my mom ( she was also mak Natasha,mak Bella).. i feel good cz all my sparrings are mostly orang lama. feels soo good to work with ppl yang dah lama.. macam kak liza Abdullah, Kak Noniswara.. owh ya, before i go any further, the director for DELIMA is abg Jamal Khan.. and it is produced by AMC (Asia Media Content
<----this is the DELIMA's team.. i have ssoooo much fun with them!

haaa.. thats kak liza on my right and next to her Kak Chik --------->
cool kan dpt kerja dgn org yang dah lama mcm diorg.. hahaah i dont know bout u guys, but for me, as orang baru, i feel gooooddd!!
hows the story..?.. hmmm let me think, nak bagi tahu ke tak..... hahahaha.. ok lar. its like this, myself as DELIMA, is a buta girl, my actual mother is Kak Liza, masa she gave me birth, rite after bersalin, she was kinda like unconscious, so the bidan whichis Kak Cik, tlg lar sambut.. after dah setle, they realized the baby, which is me, was dead.. so kwn Kak liza, Kak Nonis, was there at time Kak Liza bersalin, told mak bidan that she has to do something to avoid from Zakiah (kak liza) knew that her baby is actually dead, bcz thats her only hope after her husband's death. happend to be before Rahimah (Kak Chik) sambut Zakiah's delivery, there was another woman who died after gave birth to a twin. Rahimah was soo desperate to help Kamariah (noniswara) to cover all this from Zakiah's knowledge, Rahimah took one the twin, a boy one, and switch it with Zakiah's dead's baby. ok, setle lar kan. Rahimah brought the baby back home to kebumikan, and that when she found out that the baby, which was forst tho was dead, is actually still alive. she couldnt do anything to reverse things t=back, so she just keep the baby, and then..... you guys have to watch out for the drama. hahahahahaha..
iallah it'll be aired on Astro RIa or PRima somewhere July or August.. ntah lar.. takde TX date lar.
but anywhere, thats all for today. nanti i'll put up more pix, gota go lar. its getting really late. nak balik see my Anggun.. wuuhuhuhuhu!!!!

Tuesday, May 27, 2008

cukur jambul anak ku!!!

haha. funny.. sebab b4 this i was just helping out my adik beradik buatkan preparation utk anak diorg nye majlis cukur jambul, but its MY TURN pulak... wuhu..


last 27th of April, few weeks b4 my father in law pergi Shanghai, we made this majlis for my Anggun, its her Majlis Cukur Jambul and Berendoi. hmm wondering what the heck is all this?.. future young and hot momies.. listen, this is very important ha.. at that time, my Anggun was already 5 months plus - plus. we had it together with my abang's daughter, Latrisya Orkid, as she was only 3 weeks older than my Anggun.. look how preety she is rite now..
the thing started at 10 am, lotsa ppl came to have this majlis berzanji and stuffs, and soooo my prepare ny Anggun nicely. :)

sharp at 11 am, they called us to bring both of the babies to be cukur the jambul. my lovely hubby, Ash, had to bring her first b4 my turn came up later..


then my turn came... ingat senang, tapi bila dah go thru myslef, damn, it was kinda hard jugak lah.. nak arrange timing during everytime orang nak cukur jambul anak kita..


but i find it very fun and enjoyable cz its all about her.. you know this thing that u have when everyone is looking at your cute anak.. hmm seronok sangat. its my Anggun day!
after all that done, my mak buat this majlis berendoi.. its this thing when a group of ppl, i mean orang tua yang pandai jugak lah, akan bersyair nasihat untuk anak while the my Anggun dok dlm buaian. hmm.. that was her first time ever dok kat dalam buaian.. mcm syok jer dia.. hahaha.. i bet mesti ramai tak sure ape ke mende nye majlis berendoi, but if any of you ppl know it, better buat utk anak kita, tak salah.. its fun cz u can see these ppl seems to care about anak kita..

hmm.. the day went excellent.. weh had fun to see our daughter had fun too.. despite both of us punye workloads and timing yang sangat limited, we manage to catch a day for our Anggun.. ffuuhh, lega rasanya..
ok, thats it for now.. so for newly parents, please do this if u can, cz its for ur anak.. they deserve to go thru this great moment in their life.
jgn sebb kita fikir ianya tak penting and mengarut ounye adat, they are the one yang akan missed all this..
well, i allah my next article will be about stg else. hmm.. wait arr..

Wednesday, May 7, 2008

anggunku kini membesar...

hello there, not sure how many of u have read my blog on regards my baby, but i will keep writing about her.. after nearly 5months raising her and keep feeding her, berat badannya sudah mencecah 5kg, alhamdullilah... thanks alot to Allah SWT. she started to smile. every morning when i woke up, she will give me her first smile ever, and my life feel ssooooo exteremely good. nuthing will make me feel so complete but her smile. Anggun has begun to immitate me while im talking. see.. sape cakap anak tak cukup bulan ni lambat?... thats all bullshit. but of course, u have to work harder. i started to buy her all sorts of toys although some ppl cakap its membazir cz shes a premature, but i just dunt care. one thing for sure, for mummies yang ada anak prem, jgn layan dia mcm budak prem, just treat her like normal regardless her size, her weight etc..

if u notice the last pix that ive put when my lovely husband, ash kissed my anggun when she was still at the hospital, u cann see how small she was rite, but now check this out.. huhuhu.. ----- >
shes the queen of my heart. she makes me wants to come back home as soon as i finished my works... she pour me with all blesses from Allah SWT.
owh ya.. speaking about this blessing, rite after i celebrate my 24th bday, with my anggun beside me, i got an offer to act for a drama, and i lead that drama, wuhuuu.. never thought of acting as part of my thingy after delivere, tp rezeki Allah.. ive been doing all sorts of productions job before way before i kahwin, try jugak nak masuk line2 berlakon, tapi agak susah nak sangkut. so after bersalin, ive told my husband that i would just concentrate with hosting jer lah.. lagipun mana ada org nak amik mak org berlakon rite.. kalau ada pun susah lah..
but entah cane, i got this job.. hmmm.. alhamdullilahh..
tapi dalam pada bersuka ria dapat rezeki lebih, ada jugak dugaanNya. i dont have that much of time to spend with my anggun anymore. my time is very limited. fortunately i ada bibik yang boleh ahrap. but still, i tak boleh nak serah 100% to her.
oppss.. got ta go jap..
will write back..
daa!







Thursday, February 14, 2008

Kelahiran Ajaib...




tengku anggun deandra is my first baby, as how my previous post mentioned, she was born only at 1.08kg. the picture that i put there, that was already nearly 2months after she was born, kira dah besar skit.. but this one, that im gona show to u, is the real picture of her, when she was only few hours after di lahirkan.. tarraaa...!!! ---- >

yup, kepala dia sebesar buah epal, lebih kurang. secara terperinci, her head size is about 24cm, so ukur lah sendiri if u wanna imagine how small she was. at this picture, u can see all those wires and tiubs on her. during this, she was still in ICU, i think i took this when she was only 2days born. only God knows how i felt at that time. seksanya hati ni di carikan2 bila melihat anak yang dikandung, bila dilahirkan jadi macam ni. during that, only thing that i can ask to Allah adalah, 'Kalau betul ini dugaanMu, jangan Kau duga anak kecil ini, berikanlah segala duga dan ujianMu hanya padaku sahaja'..


as a mother, only thing yang buat aku lebih seksa adalah, i cant touch and hold her. doctor tak kasik. shes tooo small at that time. i can only see and watch her. i cant even kiss her.. bayangkanlah.. hati ibu mana yang tak sebak kalau tak boleh buat apa2 pada anak sendiri. frankly, mmg at first i cant imagine how my life gona be if i were to be amother. tak kira lah rancak mana pun hidup seseorang perempuan, tapi bila dah jadi ibu, mesti tersentuh bila tgk anak sendiri.

hampir 1 minggu berada i ICU, later she was sent to nursury, Alhamdullilah, no extra complication. doctor managed to take out the oxygen after 4days, and she can breath like normal. but still they have to monitor respiratory dia, jantung dia and her lungs. they told me that baby premature ada satu sindrom, they call it as Apdnia, which baby boleh terlupa utk bernafas.. hmm.. funny huh?. tapi mmg, cz practically, at this time, she was still in my womb, so baby prem tak biasa dengan keadaan luar which memerlukan dia utk bernafas.
FYI, 3 hari pertama, berat badannya akan decrease few grams, so the first week, when i asked the nurse, beart dia turun less than a KG, cuak tahap dewa but thats normal actually. so imagine, how long do i have to wait until berat badan dia increase till 1.8kg.. fuhh, lama tu. doctor tak allowed to bring her back cz shes too small, so takut kene cross infections etc. at her weight, doctor tak boleh kasik injection pun. so she didnt have any imunisasi pun. . what ive wrote here, adalah sebahagian dari risiko yang ibu kpd anak premature kene tanggung. tapi jangan give up, kene sabar dan support baby kita sendiri.
gambar d atas ni was after 10days, she had sent to the nursery dah. mmg takde oxygen supply needed but she still with her drip supply, cz takut die kering. at this time, she only took 5mls susu using tiub. 5mls tu not even suku ounce. kira satu ounce ada 30mls, so fikirkanlah, betapa sedikitnya susu yang dia minum. bukan taknak kasik lebih, but worried digestion dia tak stabil lagi. and plus, perut dia mmg kecik sangat., so takut takleh accept banyak2. why pakai tiub?.. sebab die kecik sangat, jadi kalau pakai botol feed, dia akan cepat penat, dan kalau dah penat, berat badan pun susah nak naik. ada 1 time, i terwatched the nurse feed her using tiub, Ya Allah, peritnya hati ni bila melihat anak sendiri, terkulat2 mulut dan llidahnya menahan tiub tu di jolok melalui anak tekaknya. she cant cry, cz takde kudrat lagi nak menangis.

Selepas hampir 3minggu, berat badanyya dah increase till 1.3kg, then ony doctor allowed to try botol feeding. Alhamdullilah, masa tu hanya Tuhan yang tahu betapa leganya hati ini. Akhirnya, anakku tak perlu menahan sakit dan rasa tak selesa untuk minum. but still, ada dugaan juga. baby premature ni nak minum mmg perlahan. pakai botol, nak habiskan 1 ounce tu, will take them about an hour nak habiskan. hmm, lamakan, mmg lama, tapi biar saya tunggu dari melihat tiub tu dijolok melalui tekaknya. hamir 3 minggu juga saya menantikan saat untuk memen=gang dan memeluk anak saya. akhirnya, kami dapat mencium dan memeluknya. itupun masih limited cz she still have this drip tiub on her hands. masih sabar menanti, walaupun cuba memujuk doctor utk beri kami bwk balik, tapi masih tidak dibenarkan....
selepas hampir 4minggu, sehari selepas Christmas, hati tak tahan lagi, saya terus mohon perlepasan dari doktor utk beri saya bawa pulang anak saya. walaupun rosikonya tinggi, tapi hati ini yakin, sebagai ibu, saya mampu menjaganya dan mematikannya tidak berjangkit dengan sebarang penyakit.
hmm.. dah lewat ni, ive to go. Ku Anggun saya menanti. ada bnyak lagi cerita nak distorykan, tapi nnt saya sambung lagi.
terima kasih kerana sudi membaca kisah KuAnggun saya ini..
will write then k.





Thursday, January 24, 2008

tengku anggun deandra

tengku anggun deandra, a major gift from Allah SWT, tramendously most wonderful gift i ever got. Thank You Allah.. She was born on 20th Nov 2007, at Pantai Ayer Keroh, Melaka, on the dote at 6.41am, rite after Subuh. This is not just another gift from Him, but its totally different from what ive got all these before.




What im gona write here about her, for sure not a same maternity story. this is 100%depart from what u may think. My Anggun was born at 30th week, n yup.. she is premature baby. born at 1.08kg, she survive till now.. :)
ya.. small, but tough. trust me, shes not like any other prem baby. walaupun, kecil, tapi i can see her spirit will is soooo strong from the very first moment i saw her in ICU ward. ya.. she stayed there for about 7days. with all sorts of wires and tubes attached on her, she still can give smiley face.. Ya Allah, ini betul betul menunjukkan KuasaMu.. although strugling, but shes a happy baby. i delivered her thru normal. thank you my anggun. i know she knew her mom yang sangat takutkan pisau dan jarum melekat dibadan mummy. :)

my husband, Ash, she was still in shock during his first few hours of turning into a Daddy. mestilah, everybody would feel the same. frankly, both of us didnt expect that we gona see her this soon. she was only 7month in my pregnancy calendar. shopping barang dia pun tak habis beli lagi. i had a leakage on my waterbag. after 7 days of trying to keep her dalam perut, she decide to keluar and see the world. shes a fast 1.. hmm.. veerrryy fast one. masa dalam labour room, when ash arrived, i was struggling tried to tahan with all sakit. hows the pain?.. mcm kene period pain, tapi major one. for those yg dah biasa kene period pain yg teruk, this is nothing for u. but for me, agak terkejut urat tengkuk cz im not the type yang sakit teruk during my period.

i remember the first thing he said to me.. 'sayang, anggun kita nak keluar sayang..so relax and we wait for the moment together k..' God, when i hear Anggun's name, i smiled to him. hanya itu sahaja yang boleh membuatkan sakit yang tak terhingga ini, jadi lega..but from my experience, all the wives out there, if possible, mintak maaf from ur husband, tak kira u jenis yang melawan or not. cz masa tu, hanya kemaafan dari suami kita dan kejujuran kita sbg isteri yang boleh mengurangkan sakit bersalin.. at times of delivering, i remeber what ive done to my mak. Ya Allah, baru sekrg aku tahu, ini lah sakit yang ibuku tempuh utk melahirkan aku dulu.. segala yang jahat perilakuku, terbayang di kepala. hanya ampun dan maaf yang mampu saya ucapkan pada mak. setelah habis segala doa dan keringat, hanya 3 jam selepas itu, my life changed a lot.. A TOTAL CHANGES. .. :)

its late now.. gota lepak with my anggun. will write again on how to take care of a premature baby..

any mummy to be, would read this, jangan risau. tiada sakit yang tiada sembuhnya.. dan utk sakit bersalin, anak adalah pengubatnya, dan suami adalah penahan sakit..trus me..






Tuesday, January 22, 2008

CuCi?.. cuci apa?


another film by our local director. first time mencuba nasib dlm bidang pengarahan.. Hans Isaac, yang terkenal dengan watak2 romantis, mamat macho, control handsome, kini selangkah maju kehadapan dari akan2 seperjuangannya. Baru dalam bidang directing, tapi masih degil untuk mencuba. of course to compare film and music, mmg film industri kita better than music scene. but how better we are, im not too sure.


mcm apa yang cuba dilakukan olejh Hans Isaac, sama ada he will becoe the next millionnaire atau serah tenggok untuk disembelih oleh semua sponsor2nya, we have to see this tikus putih by him dulu. what happend, ive watched the movie, on their pra tonton at TGV 1Utama,back few weeks ago. event ok2. although in my point of view, he should ask his ppl to put more Cuci buntings, flyers,posters etc everywhere, tp itu ok lagi.. masa masuk dlm hall, apa yang LAGI kami nantikanselain filem Cuci itu sendiri, we were waiting for the moment of Hans Isaac bertemu mata dengan Erra Fazira, kekasih lama dia.. :)


for us, this is the drama, not the film.. hahahaha.. Erra came, good. we take it she can handle it. in short, she's professional lah.. like duh, knp tidak?.. ini bukankali pertama kan erra?.. dah biasa lah.. :).. but what we have kantoikan, adalah Hans Isaac yang kita kenal seorg yang cool, relax, tp pd ptg tu, sangat gabra, especially at time when he was giving out the speech. like duhh.. mestilah. bekas ratu hatinya betul2 kat depan mata.. mau tidaknya.


ok enaf with all these gossips yada yada yada.. back to our main topic, about the film. dengan durasi cerita yang hampir 1 jam 30minit, content cerita yang agak menarik, tapi penampilan plot yang agak huru hara. ada masa agak lambat untuk saya pick up apa yang terjadi. disebabkan plot2 yang agak kurang teratur, banyak benda boleh dipersoalkan especially on how the pelakon membawa watak dan content of the watak tu sendiri. tapi apa yang penting, gandingan ke 4 pelakon ni, mmg tak kering gusi dibuatnya.. lakonan bersahaja mereka memberi impak realism dalam cerita ini. tapi tak kurang juuga yang mempersoalkan yang percubaan Hans ini mcm nak tiru gaya Afdhlin.. tapi pd sy, tak kira siapa tiru siapa cz sebuah cerita yang best dan menarik itu terletak pada creativiti pengarah itu sendiri. barisan pelakon hanya membantu untuk promosi dan rating purpose sahaja..


saya mengikuti perjalanan filem ini dari hanya sebuah cerita yang disampaikan dari mulut Hans hingga menjadi sebuah filem yang boleh ditonton ramai. . satu usaha dan hasil kerja yang menarik oleh Hans, cuma saya yakin, kalau diberikan masa, Hans can do waay better. cuma saya harap, Hans tidak terlalu bergantung harap komen dari rakan2 terdekat semata mata untuk memastikan filem arahanya menjadi. director should direct his film, not others.. :)


kpd peminat film tempatan, pastikan tengok yang ini ..


Friday, January 4, 2008

what writing mean to me?


haha.. its realy been awhile for me not to write anything since i was so bz with lotsa stuffs..

why writing and why on blog?. ntah, saje, suke kot. i like to talk a lot so sometimes i think my talking could make sense for others, so dr membazirkan d idea mcm tu je, y not i write it. on paper?. naa.. takut hilang mcm tu je. so better if put it here, so i can share with u ppl rite.

utk julung2 kali for my comeback, nothing much to write yet cz im still in my confinement holiday. haa?.. berpantang?.. knp?.bersalin?.. duh, of course lah kita pantang bila bersalin je kan.. eh, tapi tak juga. ada org pantang sebb gugur or buat abortion kan.. ahh, tp lantak lah dgn org yang mcm tu cz benda baik je yang i wana write here. benda yang tak elok mcm tu, better not cz that would make u ppl think that i ni mcm perempuan2 lain jugak. suka cerita benda yang buruk dr yang baik kan.


ada 1 time, i was a journalist for an entertainment malay programme at one the biggest private tv station. knp journalist when i can be a great lawyer?.. ntah. suka meeting up with new ppl everytime i buat story.. syok jugak. and since then, i know i like to write.


so for the writings afta this.. hope u guys have great time reading my thought k.