Wednesday, July 1, 2009

ehh apa dah susah sangat?..

Dira masih begini,
Huru - hara macam biasa,
Kepala berpusing,
Berpinar biji mata ini menghadap skrin monitor ni.
Dira sedang usahakan yang ini,
Kuala Lumpur Bike Rally 2009,
Satu acara kesinambungan dari tahun lepas,
Aktiviti permotoran yang dipanjangkan dari sejenis hobi,
Menjadi sebuah acara perkumpulan,
Masih berusaha gigih untuk dapatkan bantuan kewangan,
Parah sebab memerlukan perbelanjaan yang besar,
Susah betul nak buat percaya,
Yang ini tidaklah seburuk mana seperti yang digambarkan,
Seterusnya,
Projek Teater Kompilasi Vol Dua,
Juga memerlukan sedikit modal,
Fikir Dira, kalau yang besar belanjanya katalah susah,
Yang ciput ni pun diorang banyak songeh,
Kita cuma kerjakan sahaja,
Bukan nak buat untung atas angin tanpa sebab musabab,
Yang dalam otak ni lagi,
Festival Seni Remaja,
Dira cuba mengetengahkan aktiviti seni yang hampir lupus,
Tenggelam dek zaman yang sekarang ni lebih teruja dengan PSP contohnya,
Cuba menghargai seni seperti wayang kulit dan cak lengpong,
Cuba untuk membiasakan diri ini semula dengan permainan batu seremban dan congkak,
Tapi, pun susah orang nak faham..
Weh, kami bukan nak ambik duit korang bawak lari lah...
Kami cuma nak buat aktiviti yang sehat je,
Susah sangat ke nak percaya?..
Kalau orang yang lain mintak buat entah apa acara, korang lepaskan je,
Boleh je kasi duit, lepas tu lesap.Aleh - aleh dah keluar BMW MSport lah, Sport Rim baru lah, leather seat barulah, pintu gate auto lah, extend dapur rumah lah.. ehh, macam - macam lah..
Benda yang baik, niat yang baik, cara jalan kerja pun baik ni, memang susah orang nak faham (ke diorang buat - buat tak faham?..)
Tapi kalau cakap kita akan bagi sikit, belanja makan anak beranak diorang kat Melting Pot ka, tukarkan alarm kereta diorang ka, apa sahaja lah yang diorang nak.... ahhhhh.. itu ada care beb..!
*Sekali lagi Dira teringat pesan ayah, 'kalau nak masuk politik, biar dengan niat yang betul, untuk bantu masyarakat, bangsa dan agama'.. hmmm.. boleh pakai lagi cakap ayah ni?

12 comments:

TAJUL ARIFFIN said...

DESPITE HEPTIC LIFE..U stil got time to update ur blog.kagum2..reading ur post, I guess u just sit in front ur screen, then ur fingers 'keletak-keletuk' hitting d keyboard copying wat's appear on ur mind..wow..!it's like ur head full of daily task, but stil got a time for ur blog..?Yeah, share more...We(ur fans) wud really lovE to read ur post than a newspaper..:p

'Dira cuba mengetengahkan aktiviti seni yang hampir lupus'
dat is a nice thing u do..I slalu join activitu like dat yg dianjurkan Kementerian Kbudayaan Kesenian&warisan..I cant disagree more with u, yeah we should protect our tradition which we inherited from our ancestors..Gud luck then..

Have a great time with ur Anggun!

peace=)

iqa said...

kak dira. jgn kata akak join teater kmpilasi 2??? penonton atau yang yang ditonton..

nor'aini said...

dira i lap uuuuuuu

Shamimi Haniza said...

Kak Dira. Good Luck! mmg ragam manusia ni mcm2. Tp kalau niat kita baik Insyallah tuhan ad di sisi. Mungkin kata-kata ni agak klise, tp percayalah. Buat baik pasti dibalas baik. Cuma xtau bila je. Good Luck Kak Dira! Teruskan usaha. Jangan putus asa.

dira abu zahar said...

iqa: iallah kalau takda apa aral, Dira jadi pemain dalam 'Legasi'. Nervouse!

Shamimi Haniza said...

Kak Dira, nk jumpa akk!!! Kt Vol 2. Nk tangkap gamba. Aritu masa kt air con x sempat. Regret smpai sekarang!
=(

iqa said...

wah! cnfirm sy tgk teater kompilasi tue. hee. 'legasi' tue ape plak? tygn bru ke. hee, kak dira nerves pon stil nmpk cnfident. like ur style of working!

~ieja~ said...

good luck kak dira... tak sabar nak tgg teater kompilasi 2 tu... mesti hebat kan...

KA said...

Dira, i really like 'seratus hari jadi'.Memang one of a kind.Lagi satu, I suka plak ngn ur handbag yg u bawa kehulu kehilir dlm cerita tu.

Please bgtau jenama dia n nk beli kt mana ye. :D

ammar said...

dira semalam gua nampak lu..lu parking belkg kereta org..lu masuk red garage lu angkat air tin 2 pastu tu lu belah..kekeke..gua angkat member g sarapan..tanah lembab punya member lambt kuar..tu yg 'eh dira daring didi dada didu ke tu?..tenampak lu..ok..roger n sign out...."pagi yang gelap kini makin gelap"..gelapla..bos gua tgu gua blk sarapan je dah nak masuk tengahari..kekeke..

msdaisydreamer said...

hi dira..
baru discover your blog. really love your acting style. keep up the good work k.
hope all is well with u and anggun. she is such a cutie. and i know you're a very strong woman/mommy:)

btw, if you're looking for some comel cotton fabrics, do drop by at my blog ya.

http://adaisydreamer.blogspot.com

Anonymous said...

Kes..kes..mmg susah to get sponser. I tak terkejutla sbb dari zaman sekolah dulu, smpi masuk universiti dan sekarang dah keje pon..mmg susah kalo handle bab2 mencari sponsor ni. Nak2 kalo event kecik dan tak berkepentingan, sure u'll be rejected.."dipersilakan masuk ke longkang" (mcm crite seniman bujang lapok). Tapi wahtever it is berusaha jela. then tawakal. ade rezeki, adela sponsor. No worries ok.

One more thing, i tak sangke yg dira ni jenis org yg frenly, suke bercerite, blogger, dan slumber2. Best jgk bace u punye blog ni. ingat nak tgk2 jek, tp melekat lame plak sbb syok denga luahan dan cerite sebenar dr mulut artis. COOL beb. Ok, gudluk 4 whatever u do

-aku roy-