Monday, April 12, 2010

mulut dikatup mata terjegil !

tatkala mendengar keputusan hakim dunia, aku terdiam.
bagai di katup mulut nan satu ini.
berperang bagai nak gila mahu menang.
nafas aku terhenti bila diumumkan kami kalah.
semua kerana hati yang tuli akal yang naif.

maaf kawan-kawan,
aku biarkan kamu berfikir sehingga tak tercapai dek akal aku ini.
kerana aku tak mampu mengawal sajauh mana kamu patut berhenti.
mahu sahaja aku berdiri di atas paras normal bercerita tentang cereka ini.
tapi aku juga tak mampu melawan satu kata yang disebut takdir Ilahi.

aku katupkan mulut,
hanya mata terjegil nafas terhenti,
kerna walau apa pun,
aku tetap dikatakan pendita yang mendustakan cinta.





ps: terima kasih atas doa-doa kamu semua.

35 comments:

Cinta Madu said...

seni..
memang sukar untuk akal nak mengerti..

whatever it is, may you always be blessed, k.dira :)

chirol said...

tak nak banyak tanya..saya penyokong kuat dira..and caye la, ramai orang doakan kebahgian dira kat luar sane tu..

mAr@ZiEy said...

sy doakan yg terbaik buat Dira..pape pun tabahkan hati dan berusaha menjadi yg terbaik dari yg terbaik utk Anggun

Anonymous said...

pregnant eh?

filantera said...

be strong sis..! <- i know u must have heard this a lot. tp tu lah yg seikhlasnyer.

take a break, sit, and walk again.

tyha sarkawi said...

i felt sorry for you.but one thing,kenapaaa?i love both of you.langsong xsangke okay :'(

Mrs. HaKiMi a.k.a ViOLeT said...

hati berbicara, akal berfikir...
tapi yang menentukan hanya DIA... tiada siapa mampu melawan takdirnya...
apa2 pun tunduk sujud padaNYA... setiap yang ditakdirkan dan tertulis semua kehendakNYA.. ada hikmah disebalik semua ini.. redha, sabar dan bertawakal... semoga sis dan anggun serta semua tabah hadapi semua dugaan...

arfa said...

sedeyh :(
dira..

Anonymous said...

apapun jd pd life dira,i ttp support dira even i bkn sape2 dan xpnah jmpe,ckp,lpk etc ngan u..be strong girl.org melaka kena kuat wehh,kita kan cucu hang tuah.ecehh..hopefully 1day dpt jmpe dira..

-27-

Mimy Marizd said...

sbr ye kak dira.ade hikmah d sblk sume yg blaku ni.im ur big fans sentiasa menyokong kak dira.love u!p

misteriaku said...

salam. apa cer kak?

dibjualkata-

Peminat Dari Kejauhan said...

Salam..
Andai benar apa yang dikata media, hanya 1 yang dipinta,
fikirkan tentang permata hati anda, dewasa kelak anak itu akan bertanya,
mengapakah hidupnya tidak seperti sahabat2nya,
percayalah, semua inginkan bahagia..
Kalam maaf kupohon andai bicara tidak kena
Menjaga tepi kain org bkn niat saya
Hanya menjalankn tnggungjwb sebagai saudara,
Atas kalimah Alif Lam Lam Ha
Andai ditakdirkn kalian berbahagia
Sujud Syukur saya tunaikan segera
=)

AyyaD ArieyannA said...

Setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.
Cuma sabar adalah asas segalanya.
Take care!

faris said...

dira,kuatkan hati.ingat Allah :)

Jemz said...

be strong!!!

nn said...

semoga tabah selalu...

Anonymous said...

Dira..berbaik lah kembali. Beri Ash peluang, jangan mudah mendengar kata orang nanti sendiri yang makan hati. Benda baru semuanya manis, pahit x semua nak rasa bersama..

kay said...

we always supporting u, dira..!!

Saidin said...

Dira,
Redhakanlah dgn KETENTUANNYA.....
pasti ADA HIKMAH disebaliknya !!!
BE STRONG BABE !!!!

** la_Ezia **

lysa's lyfe :) said...

kesian sungguh anggun
bila besar hidupnya mungkin.
kesiann

aCik GeE cHoMeY said...

kak dira sabar ek...x sangka la kak...
x pe2 akak masih ade anggun kan...
cayunk..cayunk..:-)

Anonymous said...

BACK TO HIM PLS

aj said...

kak dira,be strong.
take a rest.think wisely.
follow ur heart.
for anggun sakes.
do the best for ur family.
its just began.
outsiders maybe cant und ur situation.
we can just keep wishing all the best for u,ash and anggun deandra :(

aj said...

be strong !!!!

Anonymous said...

Kak dira, kenangkan lah waktu bersama dulu. saat bercinta dulu. masa itu tentu semuanya indah. kadang2 di saat kita kesunyian. kita akan berasa selesa dengan kehadiran orang2 baru. tetapi adakah mereka sanggup menerima kak dira luar dan dalam seperti suami kita dulu. fikirkan anggun! all the best!

isteri juga said...

Askum,

Dearest Dira,

Menjaga rumahtangga itu Sunnah. Perit, pedih, ganjarannya syurga Allah. Bukan kerana anak, anggun atau pandangan manusia. Pada suami ada syurga nan indah. Pada dia, ada penambahbaikan karekter bersama. Bersabar, berbincang dan ada jalan terbentang.

Jalan kita bukan jalan mawar. Jalan kita untuk cari DIA. Di hadapan kita makhluk. Amal kita bukan untuk suami, anak atau cinta dunia. Di balik semua makhluk, ada jalan menuju ALLAH.

Tahan, usaha dan berjaya saat perit ini. Kelak anda berdua dapat tersenyum dan belajar bersama dan lihat belakang, aku dapat harungi saat paling getir hidup bersama dan glad we work it out.

Bercakap dr pengalaman.

Saya doakan

isteri juga said...

Kita bukan pencinta dusta. Apatah lagi pencinta manusia. Suami anak hanya fitnah dunia sahaja (lihat surah Baqarah) dihiasi untuk hadap DIA.

Cinta suami isteri hanya berapa peratus sahaja. 10%. kadang kelam hambar. Ini bukan tentang cinta. Namun rempah dan citra yang menghiasi rumahtangga. Adun ia.

saifulislam.com
gentarasa.com

isteri juga said...

http://saifulislam.com/?p=1850

http://saifulislam.com/?p=4902

http://saifulislam.com/?p=3823

http://saifulislam.com/?p=2507

http://saifulislam.com/?p=2927

sekadar berkongsi. banyak membantu saya. (tak perlu approve)

yong ibu chem said...

takdir mmg telah tertulis..tp sbg umatNya, kita kena berusaha..

utk pastikan yg kita pilih jalan yg paling TERBAIK..

Anonymous said...

dira,
saya tak sangka sangat..
hopefully awk tabah hadapi semua ni. kalau ada ruang untuk berbaik, tolong pertimbangkan ya..
u both look good together and most importantly, for Ku Anggun.

Anonymous said...

Mata yg terjengil mgkn tidak membenarkan kata yg ternafas di mulut hakim dunia. Mulut yg tertutup biarkan saja begitu. Kalau dituduh pendusta cinta ... juga biarkan...masakan lahir seketul 'buah cinta' jika kamu berdusta?

Masih ... mendoakan yang terbaik utk kalian bertiga. Kalau kapal yg hampir karam tidak dpt diselamatkan ...selamatkan diri sendiri dahulu..jgn tenggelam bersama dgn kapal itu ! :D *peace*

Anonymous said...

Mata yg terjengil mgkn tidak membenarkan kata yg ternafas di mulut hakim dunia. Mulut yg tertutup biarkan saja begitu. Kalau dituduh pendusta cinta ... juga biarkan...masakan lahir seketul 'buah cinta' jika kamu berdusta?

Masih ... mendoakan yang terbaik utk kalian bertiga. Kalau kapal yg hampir karam tidak dpt diselamatkan ...selamatkan diri sendiri dahulu..jgn tenggelam bersama dgn kapal itu ! :D *peace*

Anonymous said...

memang kau pendusta cinta

sepatutnya
awal lagi kau
siap2 untu bersedia jika ini yang terjadi
maaf
aku sengaja tidak mahu paham,sbb
masing2 patutnya matang,patut berfikir untuk anak
bukan berfikir untuk karier seni yang entah kemana

Si Jalang said...

butoh punya perempuan! baru naik dah lupa diri!! lu ingat lu cantik sangat! Allah maha besar, suatu hari nanti Allah akan bg hang nampak apa yang hang dah buat!! Hang tu tengah bermimpi indah! Murahan!!

Anonymous said...

dear dira..sory to hear the very sad story from u..
i actually tak tau sgt apa yg dh berlaku between u and ash..tup2 dah divorved..OMG..i'm a big fans of u guys...adoi...
other fans leh tak citer sket apa masalahnye ngan dira and ash ni...apasal leh jd cmni...